In ons theater

Koninklijke Rederijkerskamer Jan van Beers speelt:

ORESTES & ELEKTRA

Als iemand jouw vader vermoordt, als iemand in je eigen huis jouw vader vermoordt, zou jij die iemand dat ooit kunnen vergeven? Móet je zo iemand vergeven? Ik háát mijn moeder. Ik ben haar altijd blijven haten. En die haat vreet me op.

Kaarten kopen

Orestes en Elektra
Als Elektra zestien jaar is vermoordt haar moeder haar vader, koning Agamemnon. Omdat hij haar zus Iphigeneia opofferde aan de goden. Hij offerde haar op in ruil voor wind om zijn vloot naar Troje te brengen. Zodat hij daar de oorlog kon vechten, waar hij voor bestemd was. Het werkte, er kwam wind. Koning Agamemnon wint de oorlog en komt na tien jaar vechten terug naar huis. Daar staat Elektra’s moeder klaar met een goede maaltijd, een warm bad en een mes. Elektra kan maar aan één ding denken: wraak. En Orestes dan, hoor ik u denken? Dat is Elektra’s broertje, dat ze in veiligheid bracht. Hij bereidt zich in een nabijgelegen land voor om zijn moeder en haar nieuwe man van de troon te stoten. Tenminste, dat hoopt Elektra.

Wraak versus liefde
Orestes en Elektra is een verhaal over wraak en gerechtigheid. Over conflicten die generaties lang uitgevochten worden. Totdat iemand weigert daar niet meer aan mee te doen. Het is ook een verhaal over liefde. Moederliefde. Zusterliefde. Broederliefde. Vader(lands)liefde. En over vergeving. Met als belangrijkste vraag: waar laat je je door leiden?

Griekse tragedie
Bovenal is Orestes en Elektra een Griekse tragedie. Een nieuw genre voor Jan van Beers, waar de spelers zich onder leiding van Maike Pijnappel vol enthousiasme in vastgebeten hebben. Voor ze de vloer op gingen, zijn de spelers zelf in de pen geklommen en hebben ze en eigen bewerking gemaakt op basis van de versie van Mark Boode. En het klassieke origineel? Die is van Euripides. En Sophokles. En Aischylos. Drie Griekse schrijvers met ieder een eigen versie.

Kom kijken!
Benieuwd geworden naar onze versie van Orestes en Elektra? Kom kijken op 2 en 3 december in Zimihc theater Zuilen!

Script: Mark Boode
Regie: Maike Pijnappel
Decor: Steven van den Berg & Korz-Jan Meerveld
Rekwisieten: Eveline du Croo
Kostuums: Tonneke van der Sluijs
Productie: Sanne van der Zee
Spel: Bertram Rigter, Esther van Andel, Fleur Boelen, Gert Jaap Das, Laura Kouters, Lise van der Meer, Marjolein Naudé, Piet de Laat, Tonneke van der Sluijs en Wijcher van Dijk

2 en 3 december 20.00 uur
ZIMIHC theater Zuilen
Pr. Christinalaan 1
3554 JL Utrecht

Let op: bij het gebruiken van navigatie, kan het zijn dat u naar De Meern gestuurd wordt.
Voer het volledige adres in, inclusief postcode om dit te voorkomen.

Kaarten kopen